YÜNÜ HESAPLAMA Çok az da olsa boya farklarından ötürü renklerde değişiklik olabileceğinden, bir işe başlarken yeterince yünü almak zorunludur. Yün niceliği kullandığınız işleme türü ve kanavanın delik boyutlarına uyumla değişir. Yapacağınız büyük bir şeyse, ne kadar yün gideceğini saptamak için hiç olmazsa 2 cm2., kadar işleyip, ne kadar yün kullandığınızı saptayıp, bunu yapacağınız işin boyutu ile oranlamalısınız.
Tüm ince hesaplarınıza karşın, yününüz yetmezse, henüz işlemediğiniz yünden bir parçayı eşini aramak üzere ayırınız, (kanavaya işlendikten sonra hem renk hafif hem de işi taşımak kolay olmayacaktır.)
Elinizdeki yünü bitirip sonra yeni aldığınıza başlayacağınız yerde, eskisi henüz bitmeden, yer yer yeni aldığınızı kullanınız.
ÇALIŞMA
Yüne başlama. Yünü ancak geçici olarak, başlamak için düğümlemelisiniz. Yünü işlemeye başlayacağınız yerden, işleyeceğiniz yönde 2 cm. uzakta gevşekçe düğümleyin. İşleyerek düğüme ulaştığınızda onu çözün. Yünün ucu işlediğiniz yerin altında sağlamca tutturulmuş olur.
Bitirme: İğnenizi işlediğiniz yerlerin arasından geçirip 2 cm. uzakta çıkarın ve kesin. İşleme sırasında yün değiştirmeniz gerektiğinde de, budeğişik görünecektir, yöntemi uygulayabilirsiniz. Dikme: Boş bir delikten üste çıkıp, işlenmiş bir delikten yine alta girin. Çizelgede, özel bir çalışma yöntemi belirtildiğinde onu uygulayın.
Yanlışlıklar: Yanlış işlemeleri, işin üst tarafından kıvrık uçlu makasla kesin ve alt taraftan, cımbızla yün parçalarını alın.
İŞLENEN KANAVAYI GERME
Gerebilmek için işlenen bölümün çevresinde 5 cm. boşluk bırakılmalıdır. Hafif bir çarpılma olmuşsa dahi, germe işlemi sonunda yaptığınız iş bir canlılık kazanacaktır.
Kanavanızı öz biçimde bir tahtaya toplu iğne ya da raptiyelerle tutturun. Bir süngerle ovalamadan ıslatıp, yatay durumda kurumaya bırakın.
DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR
Kumaş kenarı işinizin yan tarafına gelmelidir. Kumaş kenarı yana getirilerek, bir yanlışlığı önlemek için diğer kenarlardan birini “üst” olarak işaretleyin.
Yün: Yünü 75 cm. uzunluğunda kesin. Daha uzun olursa, sürtünmeden ötürü giderek hırpalanır ve incelir. İğneye iplik takma: İğneyi sağ etinizde tutarak yünle sıkı bir ilmik atın iğnenin üstüne. Sıkı ilmiği iğnenin sivri ucunda tutarken, yünün ucunu iğne deliğinden geçirin.

kanava-hakkinda-bilgi