Nakış türlerinin en ince işlemelerinden biridir. İşlenecek kumaşta nakış iplikleri çekilir ve belirli işleme türleri ile çekilen ipliklerin yerinde gevşek kalanların bir bölümü bir araya toplanırken, diğerleri birbirlerinden ayrılır. Aşağıda görülen örtüde olduğu gibi, sonuç olarak ince ve danteli andıran bir görünüm ortaya çıkar.
16. yüzyılda giysilerin süslenmesinde kullanılmıştır. Günümüzde ise, masa örtüsü, havlu ya da çamaşır, keten ya da ince pamuklu bluz ve eteklerin süslemesinde kullanılmaktadır. Bu tür işleme için en uyumlu kumaşlar pamuklu ve keten örneği düzenli ve gevşek dokumalı kumaşlardır.
Genellikle kumaşın renginde iplik kullanılarak işlenir. Kumaşın tonundan biraz açık ya da koyu renk .iplik kullanılabilirse de, yaratılması istenen etkiyi bozacağından karşı renkte iplikle kesinlikle işlenmemelidir Kullanılacak iplik, kumaşın dokumasında kullanılan iplikle eş kalınlıkta olmalıdır. Nakış ipliği yalnız kumaşın öz ipliği ile eş kalınlıkta olmakla kalmayıp, kumaş türüne de uyumlu olmalıdır. Örneğin, işlenecek kumaş pamuklu ise, işleme ipliği de merserize ya da pamuklu, ipekse çamaşır ipeği ya da ibrişim olmalıdır.
İşleme türleri: İplik çekilerek yapılan nakışlarda işleme türleri paris puanı ve makine dikişi diye tanımladığımız türlerden temellenir. Değişik işleme türlerinin karışımları değişik incelikte nakış örneklerinin oluşmasını sağlar.
İsleme Örnekleri Bölümünde bunların çizelgelerle açıklanmasını bulacaksınız.
Örtü: Aşağıdaki örtüde, iplik çekerek yapılan geleneksePnakış işlerinden altı değişik işlemelerin değişik yöntemlerle uygulanışını görüyorsunuz.
İnce dokumalı pamuklu ya da keten üzerine tek kat pamuklu iplikle işleyin. Kumaşı ölçüye uyumla keserken püskül payı bırakın.
Çekilecek ipliklerin yer ve kalınlıklarını saptayın. Bunu saptarken iplik çekmeye başlamadan önce, cetvel ve terzi tebeşiri ile hangi sıradan kaçar tel iplik çekileceğini de hesaplayıp yerlerini belirleyin.
Çekeceğiniz ipliklerin her birini ortadan kesip, püskülün başlangıç
çizgisinden çekilmemiş 2,5 cm. kalana dek çekmenizi sürdürün.
İpliğin ucunu kumaşın tersine alıp tutturun ve fazlasını kesin.
Her çekilmiş iplikli sıradaki, ilk iplikten belirlenen nakış türünü işlemeye başlayın.
Püskülleri ne uzunlukta yapmayı düşünüyorsanız, kumaşın kenarından o kadar uzunlukta, örtünün çevresine basit paris puanı yapın. Sonra da püskülü yapmak için, kenardan paris puanına kadar olan bölümdeki iplikleri çekin.
Örtüyü işlemek için kullanılan nakış türleri soldan sağa şöyledir: Paris, puanı, dalga doldurma, antika, çiftli paris puanı, antika, dalga, dalga doldurma ve paris puanı.
Birinci bölüm bu işleme türleri ile tamamlanır.
Orta bölümde ise paris puanı, dalga doldurma, zigzag antika, ortadan bağlı antika, zigzag antika, dalda doldurma ve paris puanı ile işlenmiştir. Üçüncü bölüm ise birincinin eşidir.
Bu örtüde kullanılan işleme türleri İşleme Örnekleri sayfalarında çizelgelerle açıklanmıştır.
Örtünün boyutlarını isteğinize göre değiştirebilirsiniz.

nakis-iplik-cekme-nasil-olur