Kanava işleri çoğunlukla yastık olarak çok tutulmaktadır.  (Dokuma işlemeli yastık) Boyutları değişik olabileceği gibi dikdörtgen, yuvarlak, ya da kanava deseninin çevresini izleyen biçimlerde olabilir. Kategorimizin bu bölümündeki tüm desenlerden yastık yapılacağı gibi, yastık desenlerinden de başka şeyler yapılabilir.
Yastıkların kenarları fitilli ya da fitilsiz olabilir. Fitil gerekli olmamakla birlikte, yastığa düzgün bir görünüm sağlama ve dikiş kusurlarını kapatma açısından yararlıdır.
Not: Fitil koymayacaksanız, yapılışını uygularken fitil bölümünü atlarsınız.

GEREÇLER
İşlenmiş yastığın ölçüsünde dikiş payı bırakılarak kesilmiş astarlık.
Yastığın kenarlarının uzunluğunda fitil.
Not: Fitili takmak için astarlık kumaştan biraz daha gerekir.
Doldurmak için: Kırpıntı sünger.
İğne ve İplik

BİRLEŞTİRME
İşlenmiş ve gerilmiş yastığın kenarlarındaki boş bölüm 1,5 cm. kalana dek kesin.
Astarı da eş boyda kesin.
Fitil boyunda ve fitil sardıktan sonra astarlık kumaştan 1,5 cm. fazlalık kalacak uzunlukta bir şerit daha kesin.

kanava-isi-harika-yastik-yapimi-resim-1

 

Hazırladığınız içi fitilli parçayı, dış kenarları birbiri üstüne gelecek biçimde kanavanızın yüz tarafına yerleştirin, (şekil 2)
Fitilin uçlarını birleştirip elde dikin.

kanava-isi-harika-yastik-yapimi-resim-2

 

Astar parçasını da fitilli parçanın üstüne yerleştiriniz. Bu biçimde fitil arada kalmıştır ve astar işinizin yüz tarafını kapatmıştır.
Makinenize dört kat dikebilecek kalınlıkta bir iğne takarak . hazırladığınız yastığın üç kenarını ve dördüncü kenarda da astarı tutturmadan, yalnızca fitil ve kanava parçalarını birbirlerine dikin. Yastığın içini doldurabilmek için astar, dördüncü kenarda dikilmemiştir.

Teğelleri temizleyip, yastığın yüzünü çevirin. Hafif bir ütü yaptıktan sonra içini doldurun. Dördüncü kenarda astarı el dikişi ile dikin.
Kolay gelsin..