Kanava (etamin, keten, vs…) iğne, yün, makas ve yapışkan kâğıt bant gerek duyacağınız malzemelerdir.
Kanava: Bu iş için kullanılan, tek ve çift dokumalı olmak üzere iki tür kanava vardır:
Çift dokumalıda dokuma ipliklerinin çifter çifter atılmış olması, desen bölümünü işlerken ince ayrıntıları belirlemenizi, desen dışı fon bölümünü doldururken ise, daha iri ‘izleyebilmenizi sağlar, Tek dokumalı kanava, adından da belirlendiği gibi tek iplikler atılarak dokunmuştur ve her tür kanava işi için uyumludur.
Yeni başlayanların bu türü seçmesinde yarar vardır.
Kanava delik ve genişlikleri: Kanavanın delikleri değişik büyüklükte olanları da vardır. Bir santi metresindeki delik sayısı ne denli çoksa, kanava o denli ince demektir (Çift dokumalı kanavada delik sayısı her iplik arasındaki delikler değil, çift iplik arasındaki delikle sayılarak hesaplanır) Kanavanızıse çerken, yapacağınız işi ve çıkaracağınız desenin ayrıntılarını göz önü ne almalısınız, Yalnızca santimetreye düşen delikleri saymak da yeteri değildir. Kanavaların enleri de değişik olduğundan, yapacağınız işe uyumlusunu seçmelisiniz. Örneğin, eni 90 cm. olan kanavadan 1 metre alırsanız, 40 cm.’lik dört adet yastık yapabilirsiniz. Delikleri çok küçük olan kanavaların enleri 58 cm. kadar dar olabilir. Halı yapılan kanavaların eni ise 150 cm. olabilir. Bu bölümün açıklama kısmındaki çizelgede, delik büyüklükleri, ne tür işlere uyumlu oldukları, gerekli iğneler ve yünler belirtilmiştir.
Kanavalar beyaz, doğal renkte ve açık sarı olabilirse de her genişlikte olanının her rengi bulunmayabilir. Renk seçimi kişisel zevke göre değişirse de, beyaz fon yapmayı düşünüyorsanız beyaz kanavada, bej fonu ise doğal renkteki kanavada çalışmak güç olur. Resim deseni işleyecekseniz, beyaz kanavayı boyamanın daha kolay olduğunu unutmayınız.
Yün: Kanava işleri için en uyumlu yünler şöyledir:
Gevşek yün: Birkaç kat yün bir arada bükülmüştür. Kanavanıza uygun istediğiniz kadar katı açıp kullanma olanağı olduğundan çok yararlıdır. Kanavanıza gömülür ve düzgün durur. Desenler kabartma olmayıp, düz durur.
Goblen yünü: Birkaç katın bükülmüş olmasına karşın katları ayıramazsınız. Hasır işi için ya da herhangi bir şeyi bir tek belirli işleme biçiminde yapacağınız zaman kullanılması önerilir.
Makine yünü: Tek kattan oluşan genellikle makinede örülen trikolarda kullanılmakla birlikte delikleri uygun büyüklükteki kanava işlerinde de kullanılabilir. Değişik kalınlıkta olanları bulunabilir.
Halı yünü: Halı yapımında kullanılan sert bir yündür.
İğneler: Küt uçlu özel goblen iğneleri kullanılır. Boyutları değişik olduğundan, kullanacağınız yünün kalınlığına uyumlu iğneyi seçmeye özen göstermelisiniz. Eş boyutlardaki iğneleri paketle de alabilirsiniz.
Yapışkan kâğıt bant: Kanavanızın üzerinde çalışmaya başlamadan önce, ipliklerin atmasını önlemek için kenarlarını yapışkan kâğıt bantla çevrelemelisiniz. (Elektrik işlerinde kullanılan alt tarafı yapışkan plastik şeritler de kullanılabilir.)
Makaslar: Kanava ve yünü kesmek için orta boy bir makasla, yanlış işlediğiniz yerleri kesmek için kıvrık uçlu küçük bir makas gerekir. Kestiğiniz yanlış işlemeleri kanavadan temizlemek için bir cımbız da çok işinize yarayacaktır.
Kasnaklar: Gerekli olmamakla birlikte kullanılmasında yarar vardır. Değişik işleri uyguladığınızda, kasnak kullanırsanız, kanavanızın çarpılmasını önlemiş olursunuz. Diğer bir yararı da, iki elinizi kullanma ‘olanağını sağlamasıdır. Sol eliniz kasnağın üstünde, sağ eliniz de altında çalışabilir.
Köşeli kasnak: Boş bir resim çerçevesini andıran köşeli bir kasnaktır. Bir masa kenarına dayanacağı gibi bir tual ayağına da dayanabilir. Bazı küçük işlerde, işlenen bölüm kıvrılarak yalnızca işlenecek bölüm açıkta bırakılır.
Yuvarlak nakış kasnağı: Elde tutulabildiği gibi tual ayağına da oturtulabilir. Portatif olduğundan kullanımı kolaydır. Merkez motifler işlenirken yararlı olur ama, çalışılmadığı zaman kasnakta bırakılırsa, kasnak iz bırakır ve kanavayı esnetir.

Kanava-isi-hakkina-genel-bilgi